Thursday, December 16, 2010

Macarons Madness!!!

I luuuuuuuuurve macarons especially laduree. (It does not mean bila I love to eat macarons mata I bertukar jadi biru k =P) No matter what other people said how sweet it is, but the macarons by laduree are up to my likings. 

But since the macarons by laduree are quite expensive (over here seketul dalam RM11), I have to find other cheaper alternative. Bila I makan, the kids tengok mesti mintak. And cara budak2 ni makan bukannya indulge, kunyah selo selo macam kita, mereka terus telan! Then the serbuk yg terjatuh pun tak heran, asal dapat makan. hahahaha...Then sekali makan, satu mana cukup, at least mesti nak 2 biji. 2 biji x 2 budak + 2 biji mak budak punya = total satu family meals makan lunch/ dinner! Then dulu, hubby memang tak berapa gemar macarons. But then a few weeks ago I always found some of my macarons inside the fridge were missing. WTH! Who else yang curi kan? LOL

Then, everywhere I go, if I found Patisserie shop selling macarons, I must buy to try. Eventhough the price is about RM6 sebijik, still cheaper than Laduree. But I buy in a few pieces dulu...try how the taste like. If sedap then boleh beli byk.

I found this shop in Qaryat Al Beri selling macarons. Not bad jugak rasa dia, but for me, dia macam terlebih crunchy compared to Laduree. But hubby like it very much!


Then I tried Fauchon Paris Macarons. They don't have much variety, only about 6 flavours. Agak disappointed disitu. But their Pictachio, Vanilla and Raspberry macarons are very nice. Bolehla nak challenge Laduree. I wish they have Rose, Hazelnut, Orange Blossom, Choc and Coconut flavours like Laduree. =(
 ~Another plus point, the macarons box by Fauchon is very nice.~

Then lastly, we found a local Patisserie shop in Dubai Mall called Vivel. We bought and tried 7 pieces macarons.
Sedap!!!! and they also have more flavours


Disebabkan sedap dan menarik dari Fauchon and cheaper than Laduree, hubby finally bought banyak ni and do you know how long does it last?

  
Only in 2 days! Bley tak?
Thank God now we are on Atkins again so for this timebeing we need to avoid the macarons madness!

10 comments:

Sue said...

hye, sana sini org berblog pasal macaroons. Sedap ke? Mula la terliur nak merasa walau seketul. Ermm rasanya kt mesia da ada jual macaroons tp not sure la kat mana. yaya tau tak?

Yan said...

YA ALLAH..cantiknya the box. Akak pun suka. Try nak buat, tak pernah terjadi2 lagi..

So damn expensive ye..

buzz..buzz said...

hehehe..kak,ni liya on utube tuu..huhu...
akak x de fb ke?? if tak,liya add je akk kut fb..we contact with fb...blh??
liya ade blog..tp,yer la...not blog for trip..just sajer2 sharing xperience..hehehe...once again i love ur boys'speakings...haha..i love english speaks..:P

Dania's mummy said...

hai, sorry boleh tak nak tanya stupid soalan... apa u buat dengan all the boxes? u bunag atau u simpan? kalau u simpan, da berapa banyak boxes yang ada? and kenapa u simpan? hahahah... sebab ai tengok all the boxes tu cantik2, nak buang sayang, tapi simpan nak buat apa yer? soalan ni sound stupid, u can ignore if u want...

nini ismail said...

this is serius macaroon madness...

i suke tapi hubby tak suke... OK more for me then... kih kih kih... klu beli kat whisk comey comey jer mini macaroons die... tapi packaging totally out.. die letak dalam recycled take out box jer... tergolek golek mini macaroons tu...

aS_c0mei said...

saya pon dah gila kan macaroon!baru tahu dkt qatar ni ada macaroon.kah kah kah.selama ni,igt takde jual kat sini.siap dok berangan nak g dubai & beli kat sana...kesiannn sungguh.hihi

inarshad said...

yay yay finally i dpt rasa sendiri Laduree (n nak try Pierre Herme juga). Thanks to you yg memperkenalkan Laduree pada jemaah gozz :)

IreneYaya said...

Sue: Kawan yaya ckp kat Harrods KLCC ada jual.

Yan: Yup, box dia cantik. Kat sini mmg cekik darah. Kalau Yan try jadi buat, share recipe k? ;)

Liya: Akak takde fb, nnt apa2 liya contact email akak k? =)

Dania's mummy: Kiut je soalan u. But guess what? I mmg keep the boxes, now bertimbun boxes atas my fridge. I simpan kot2 nnt bila nak balik KL, nak bawak balik some bagi souvenirs kat sedara n kawan2. Kalau dah byk sgt nnt buang ler kot.

Nini: Balik aritu I pun try beli kat whish, manessss!

As: Tula, aritu tgk As tweet kat Paul ada jugak macarons kan? Akak belum try lagi kat Paul, nnt next week ke Dubai bolehla nak rasa 2-3 biji. hehehe

Ina: Must try!!! But Laduree mmg the best! =) Bila u nak ke Tokyo?

◕‿◕ M a S s ◕‿◕ said...

sedapnya tengok macarons tu =)

* drop by. actually cari macarons and jumpa blog u !

JUzcaLLmeAIN said...

Ayoyo yaya..u buat i terliur mau try Laduree macarons tu...hohohohooho..kalau la dekat Dubai tu yer...huhu

Related Posts with Thumbnails