Monday, August 2, 2010

Risau

I'm having a hard time to sleep. There's too much things in my mind. I am very good dalam kes pendam perasaan, so let it just be my secret. Just one thing I have to let it out. I am worried about my second son. 

What is the right way nak ajar budak umur 2 tahun setengah? Marah tak jadi...dia nangis kejap, lepas tu buat lagi. Ajar ckp baik2 pun dia dengar kejap, lepas tu buat lagi. Penat la saya tak tahu nak buat apa.  Kadang2 tu geram....but then bila fikir balik dia budak lagi. Maybe by 4 years old macam Izz he could understand. When I discover just to let him be so that he could learn from his mistakes, orang lain pulak ckp saya manjakan dia. 

Anyone ada guildelines untuk jadi the "perfect" parents?  

"" - Perfect in terms mengajar anak, bukan spoiling anak

5 comments:

kaezrin said...

babe..dun worry too much...khazin pun sometimes cam tuh ok...geram ok...

try sebelum tido tuh give a pep talk..like doakan dia as soothing as possible...and like u cakap aiden, mama doakan aiden akan jadi anak yg soleh...aiden nanti esok kiter main elok2 with abang izz...aiden..nnt kiter sama-sama read story book tmrw...

try to allocate that 5mins waktu depa dah mamai2 tuh to do this pep talk thu=ing..say all d good things of ur wishes and encouragement to the kids..

insya allah it will help.

i guess benda nih macam ada disebut dlm islam wallahuallam but the same method is used in Sichida and even my paed recommend the same method and she is indian...see its universal and i guess it work wonders babe...

It's Me! said...

babe, i think we in de same boat, with the Terrible 2s! Yes, they say every kid is different. But i must say its easier to discipline my 5yr old when she was younger. Now, the 2nd one yg susah nak dengar kata. My No is her Yes. Nak suroh dok depan TV tengok educational videos (sbb next yr nak masok nursery), she wil sit abt 5 mins je lepas tu main! Nak clean up toys lagi bercinta! We forever telling them not to do this and that right? GRrrrr..

neeza said...

yaya..kata org, anak2 umur 2 tahun ni mmg ada 'perangai' sket. umur 2 tahun ni lah pe-el mcm2. teruskan mendidik..nanti masuk umur 3 thn ke atas dia ok. anak akak pun centu dulu..pe-el dia masa umur 2 tahun..masya Allah..boleh pengsan mak dia!! tapi tu lah..penat mmg penat tp jgn berhenti bagitau dia apa yg betul & apa yg salah & cara akak dulu..kalo dia buat salah..akak akan hukum dia (ni up to u nak wat apa..). hukum ni sbb nak bg dia tau bila dia buat salah..dia akan dpt sesuatu yg tak best..hehe! tp sebelum kita bg hukuman tu..kenalah ingatkan dia dulu..kalo dia buat lagi & lagi..baru punish. tu jer ler yg akak boleh share..now anak akak dah 10 tahun..alhamdulillah setakat ni senang nak urus :)

KS said...

babe,

i think second child mmg begitu. sebab tu boleh wujud second child syndrome. akmal pon macam tu. payah nak dengar kata. umur dah 3+. masa aiman umur yang sama, dia dah nak dapat adik and behave well. akmal on the other hand, aiyoooo sangat degil. suka buat muka comel bila dia tahu dia salah. marah sikit terus nak merajuk dan nangis. i pon kadang2 naik darah. tapi one thing yg i perasan dengan akmal, bila i reasoning dengan dia elok2 instead of brush him off bila dia minta something, dia akan paham. kalo lagi i cepat nak marah, dia pon gitu. so i kena BANYAKK sabar bila handle dia.

or maybe it's time to give him adik? haha :P

IreneYaya said...

Elin: TQ for sharing and caring dear! Yup I've tried 2 night dah..and everything I've said masa dia mamai tu dia ingat! So it's mmg work!

Earnie: Tulaaa...bukan senang jadi mak mak ni. Sometimes tu breakdown geram sgt, tapi mengucap byk2...isk...i nak cari buku nak dicipline and study pasal toddlers ni lah...

Kak Neeza: TQ for the tips. Yup, mmg dicipline tu penting, maybe I terlampau manjakan dia kot...dia mintak semua benda bagi, dia buat salah and merajuk, I pujuk...so now saya nak ikut style mak saya yg garang! hehehe Thanks dear, I mmg kena bertapa and belajar lagi dgn more experienced mommy...and marah tu tanda sayang jugak kan?

KS: Samalaahhh...second child ni mmg masalah. Hari2 I depress tak tahu nak buat apa. Dia sukaaaa menjerit sekuat hati if something dia nak tak dapat. But if the father ada dia tak berani pulak buat camtu...pandai pulak behave..rasa cam kena buli pulak dgn anak sendiri..hahahaha...
No-no adik lagi selagi dia tak ok...nnt kalau next one boy jugak, pengsan I nak handle sorang2 kat sini dgn sorang yg petah bercakap, sorang yg spoil suka menjerit melolong, the nnt baby saper nak jaga? huhuhuhu

Related Posts with Thumbnails