Friday, May 21, 2010

Mr Travel Pot

My hubby always tell me
As a Muslim, bab makan kena jaga
So, everywhere we go, we always need to be extra careful
Roti, we checked the ingredients first
If dalam ingredients ada tulis dia campur with E471, we tak beli

Coz masa dia sekolah dekat UK dulu, ada matapelajaran macam kemahiran hidup
Dia cerita kena buat roti..but everybody is mixing the roti with lard (pig fat) 
So any roti without knowing the ingredients, we tak makan

My dad used to say, if you are wondering why your doa tidak termakbul,
Maybe it's because of what and source u makan, because it'll be your darah daging...
So, please be strict and jaga pemakanan... saya agak physcho disitu esp bila pergi ke tempat org

But dekat UK mmg senang nak makan!!! Byk je kedai halal
But saya dah muak dgn kebab and bila travel mmg byk guna energy
So, nasi will be the most satisfying foods to us

And if tak jumpa kedai jual nasi halal...or nak jimat masa cari foods, thanks to this Mr Travel Pot!!!


So that day saya masak nasi goreng dalam Travel Pot ni
It's small, light, sesuai untuk bawak travel
And we've been using it since 2007, the first time we all guna masa pergi travel to Italy.
Mmg Mr Travel Pot ni byk berjasa. =)
The price was around RM100+
More details here

10 comments:

Mrs Taz said...

yes betul , akak pun particular abt makan² ni my sister also told me the same thing .. abis kita nye amal ibadah kalo kita makan makanan tak halal .. dunno la kan? Wallahualam .. kdg² tu doa je bnyk²..mintak² tak le termakan makanan tak halal .. ye la bila travel esp negeri omputih mmg payah le .. makan roti pun ada mende alah tu .. makanan laut pun ada wine la .. usually akak bwk maggi and biskut .. sambal kering , serunding and kita selesa duk apartment sbb leh masak :) akak bawak gak pan kecik ,small kettle sudu garfu and mcm² lagik hahaha .. tak leh travel light :P

kaezrin said...

i so will buy this...nak kena pi carilah mana jual...rasa mcm pernah nampak..mcm stewardess sll bwk kan..so masak nasi dulu dlm nih then goreng erkk?? baper pot dpt yaya dlm nih??

i slls bwk small rice cooker tp nih lg comel

sisdee said...

sangat betul...sbb tu akan jadi darah daging :(

KS said...

my hubby kalo outstation mmg bawak mini piuk nasik untuk dia masak maggi ke nasi impit ke hapa.

eyna said...

yes i pon ada ni yaya!.. travel cooker.. i bought in singapore.. :) mmg sgt berguna especially kalau travel with children..

Yours Truly said...

yes true...must get one of those...selalunya i bawa mini rice cooker...but this travel pot lagi cool!

IreneYaya said...

Kak Zia: True. Yaya pun bawak itu ini sekali dgn bekas plastic and plastic utensils, so lepas guna buang. =) Tapi tak manjaga eco la pulak..hihihi

Elin: I beli kat airport...then usually sampai bilik I terus masak nasi. Then mandi and bila nasi masak, baru goreng dgn perencah nasi goreng or guna stok ikan bilis je. Takdela nak bersilat sgt..bila dah lapar hentam je...hehehe

IreneYaya said...

Sisdee: Yup, takutlah..sebab tu kena particular

KS: Ak ah, periuk nasi ok gak, but this one sgt kecik comey je. Bebs, aritu kat heathrow I sempat pergi Gucci! Tapi I asked them they said takde. =(

IreneYaya said...

Eyna: Senang kan? Mr Travel Pot ni sgt berjasa

Yours Truly: Yup, coz it's smaller than the rice cooker, tapi function lebih kurang je. Asal boleh masak. =)

Amiranorkisza said...

my colleague pun ada this pot...but msia takde jual rasenya. kat spore ada...

Related Posts with Thumbnails