Monday, February 8, 2010

One Cranky Mama Here!


I really have serious trouble with my kids which affecting my everyday mood. We hardly eat outside at this phase, I am having this trouble to bring them to the park because when the time nak balik, there will be such massive crying ada budak2 tanak balik. I cannot go to the mall yg ada rides, because apa2 pun we need to stop there, unless ada budak mengamuk tak tentu hala. Bukan sorang, kadang2 melarat jadi 2 orang. Pening!!! huhuhu


Until I read this and realize I should spend more time with them and sort my priorities.

“If I had my child to raise all over again, I’d build self-esteem first, and the house later. 
I’d finger-paint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting.
I’d take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I’d take more hikes and fly more kites.
I’d stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields and gaze at more stars.
I’d do more hugging and less tugging.”
- Diane Loomans


6 comments:

sisdee said...

eh betul le kan kata2 tu..thnks for sharing dear!!! :)

Mrs Taz said...

wow cantiknye gambar first tu, kt mana tu yaya ? =)

Sewprettypink said...

yaya.. kecik ni tak ada apa sangat, we can still control them.. wait till they become teenager, when they have their own set of thinking and friends.. masa tu lagi fening.. which i am having now..


kak ina

IreneYaya said...

sisdee: Tersedar kejap. =) Welkam.

Kak Zia: Kat pagar Istana in Istanbul. Tempat tu mmg cantik. =)

Kak Ina: Tu la kan, tapi time nila darah kita pun cepat panas! Bila besar lain kes pulak kan.

neeza said...

yaya..thanks for sharing the quotes. imo kan..perangai anak kita bila dah besar byk gak bergantung pada apa yang kita 'beri' kat dia masa dia kecik (ruhani & jasmani). kalo dia membesar dalam suasana yg positif & didikan yang betul..insya Allah takder masalah sgt bila dia membesar. tapi kalo besar nanti dia ada 'perangai' gak, itu dugaan..kat sinilah menunjukkan kita sbg hambaNya mmg punya kelemahan & pergantungan pada Yang Maha Berkuasa itu sangat2 penting :)

IreneYaya said...

neeza: InsyaAllah everything will be ok....kita doakanlah yang baik2 je...

Actually bagi orang lain jaga dengan jaga sendiri 24 jam experience dia maybe differ a bit. Bertambah lagi if duduk tempat orang, time out for yourself memang takde...nak hantar kat saper tolong jagakan...sometimes nak spend time dgn hubby together pun we need to buat kerja giler bangun pukul 2am just because nak borak2 without the kids buat noise, bley tak? hihihi

Related Posts with Thumbnails