Tuesday, November 2, 2010

Cara Memakai Selendang Panjang


I received a few requests from my readers. They asked me to demo the way I am wearing the tudung. (senang saje sebenarnya)
So sebab dah janji and mahu menolong mereka yang terbuka hati untuk bertudung, here is the entry 

1. Prepare alat2 tudung (serkup cotton, selendang panjang, pin and brooch

2. Instead of ikat rambut, saya menggunakan ketam ini yg kuat mencengkam rambut saya (usually if I tie my hair dia akan slowly loose and serabai)


3. Selepas itu, sila pakai anak tudung yg strechable n cotton seperti yg dijual di Arzu or saya pun ada jual the same anak tudung in here
Then, sila pinkan tudung anda (sebelah pendek, sebelah panjang) mengikut keselesaan di bawah dagu.

4. Tarik bahagian yg panjang kebelakang kepala anda dan lilit

5. Pin dgn jarum supaya bahagian dililit itu tidak jatuh
dan broochkan the other side of the tudung yg pendek diatas bahu supaya menutup dada dan make sure bahagian yg dililit itu cukup panjang so that ia tidak akan menampakkan leher anda.

6. Gambar tudung kat belakang should jatuh n terletak like this

7. I prefer tudung silk, opal or gorgette rather than cotton because dia jatuh and flow cantik dekat leher dan tidak berombak or kembang dekat leher.

8. Store you tudung nicely and make it handy so that it will be easier for you to take and wear. =)
Bila dah biasa, it will take only a few minutes for you to wear it.
Happy trying! ;)

3 comments:

myjuliana said...

yaya, nak tudung baru.. juli nak silk and opal, nak design and color yg yaya pakai 1 hehe.. kalau ada yg purplish pon nak.. dah lunyai dah 4 helai yg beli from yaya that day :) i like! chot also likes!

and the ketam really helps! nak ketam and anak tudung also.. pakai dalam rumah pon cantik kan ketam tu? :)

Sue said...

ada jual selendang jugak ke? baru tau.. hihi bole la usya2 jap g kat shop u.

i pun tatau nape ada org kata susah nk pakai selendang. sbb i pakai senang je pulak. sama je cara mcm u pakai tu. tp mmg betul, kena pandai pilih kain. kalau tak, kat leher nmpk kembang semacam je kan?

cantik2 tudung u...

Lina said...

Really love your shawl design!!
Tak nak update EJ website with the new Opal Silk ke? I loveee your Opal silk :))

Related Posts with Thumbnails